Sherborne leerkracht


Ja,ja, vandaag hebben Fabienne Vergalle en Erika Kindt hun examen afgelegd voor Sherborne leerkracht. En ze zijn met glans geslaagd! Tijdens onze sessie Muziek op Schoot en Kleuteratelier wordt er ook volop Sherborne toegepast. Maar wat is Sherborne eigenlijk?

Veronica Sherborne (°1922 – 1990) was kinesitherapeute en leerkracht lichamelijke opvoeding.Ontwikkelde een bewegingsprogramma. Sherborne ontwikkelde haar ideeën vanuit de observatie van de bewegingen van baby’s. Het bewustwording van het eigen lichaam zou je in verschillende stappen kunnen brengen:
1. Eerst passief de bewegingen ondergaan
2. Later door zelf te bewegen
3. Lichaamsbewustzijn helpt het kind vertrouwen en controle te krijgen over zijn lichaam en maakt het klaar om zijn omgeving te otndekken
4. Door samen te bewegen en lichamelijke spelletjes te doen leert het kind de volwassene kennen en omgekeerd
5. Door regelmatig positieve reacties te krijgen op zijn signalen, krijgt de baby vertrouwen in de werled om zich heen
6. Het jonge kind ontwikkelt daarnaast door het groeiend besef van de aanwezigheid van andere personen, langzamerhand een identiteitsgevoel
7. Een sterk bewustzijn van het eigen lichaam en van andere personen zijn twee basisvereisten om vlot te leren

Hierdoor beoogde zij vooral doelstellingen op het sociaal en affectief-emotioneel vlak:
* het ontwikkelen van een positief zelfwaardegevoel
* het ontwikkelen van de bekwaamheid om relaties aan te gaan en met anderen te communiceren

Zelfvertrouwen en vertrouwen zijn hierbij twee centrale begrippen.
* Het groeien van zelfvertrouwen gebeurt doorheen de vele bewegingsspelen die gericht zijn op de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn.
* Het vertrouwen in anderen groeit vanuit de bekwaamheid om met anderen om te gaan en te wommuniceren. Dit wordt geoefend in de verschillende relatiespelen.