Tweede kampdag – De reizende bloem


Het was leuk om te zien hoe enthousiast iedereen weer terug binnenkwam! Enkele kinderen hadden zelfs deze nacht het vliegtuig van de reizende bloem gezien.
Deze ochtend zijn we vrij snel kunnen starten met de poppenkast. De kinderen waren benieuwd hoe het verder verliep met ‘de reizende bloem’. De bloem kon vertellen over China, een chinees liedje, ze heeft ons zelfs zien zwaaien naar het vliegtuig die we gisteren hadden gezien.

3 – 5 jaar
Aangezien gisteren er verschillende kinderen wilde weten hoe lang zo’n ochtend wel duurt, dus hoe lang het duurt eer je terug mama/papa ziet. Hadden we hen papiertjes laten knippen, die ze dan ook gretig opfleurde. Deze papiertjes werden dan aan de muur geplakt, om een hoeveel tijd mochten ze er een papiertje eraf halen. De afspraak was, wanneer je het laatste papiertje eraf haalt, is het tijd dat mama/papa komt. Dit gaf hen veel gemoedsrust om veel vertrouwen en enthousiasme aan het muziekkamp te beginnen. Daarom dat we deze ochtend na de poppenkast hiermee gestart waren, andere kinderen waren ondertussen even een prachtige tekening aan het maken voor de reizende bloem of voor hun lieve papa/mama, weer andere kinderen konden nog even spelen.
Dan konden we starten aan ons muziekmoment. In China is het warm en om ons te beschermen tegen de zon gebruiken we een parasol (bij gebrek aan een parasol, gebruikte wij een paraplu). Iedereen had een instrumentje mogen kiezen uit onze verzameldoos. Wanneer ik het warm had, ging mijn parasol open en mochten weer luid ons zonnemuziek laten horen. Wanneer ik mijn parasol dichtdeed, werden we heel stil (zeker voor zo’n jonge leeftijd is dit al een hele moeilijke opdracht, maar wel een leuke uitdaging). Uiteraard bleven we niet bij dit ene instrument, maar konden we regelmatig ons instrument inwisselen voor een ander.
Het experimenteren met alle aanwezige instrumenten is iets dat hen ook zeer uitdaagt. Wat heel leuk is, is dat de kinderen op elkaar beginnen in te spelen. Een stel trommelaars bij elkaar beginnen afspraken te maken hoe hun muziekstuk moet verlopen. Enkele fluitertjes mengen zich hierin. De gong is zeer interessant, want die blijft precies maar klinken. Onze rollende muzikale bus is door iedereen zeer geliefd, hij maakt geluid terwijl je rijdt, erin zitten en dan iemand duwen en toch nog geluid horen. Hmmmm…..
Ondertussen hadden onze maagjes veel honger, deze hebben we gevuld met watermeloen (deze is zeer intrek!) en/of banaan, plus een glaasje water. Het is echt genieten om te zien hoe alle kinderen lekker kunnen smullen. Meestal gaat het hier niet over één stukje, maar komen ze regelmatig terug om nog te vragen.
Na deze deugddoende pauze, zijn we begonnen aan onze triangels. Toch geen eenvoudige zaak, zo’n triangel. Dat klinkt bij de juf, maar niet in mijn handen. Hij doet toch niet helemaal wat ik wil. Ons  liedje ‘Kleine Chineesje’ paste goed met de triangel of toch met de eengatfluit?…. Vraag het uw kindje maar.
Hoe lang klinkt een gong?… Hebben wij zo veel geduld om zo lang te wachten??….  De kinderen onderzoeken, ontdekken en leren veel uit eigen ervaring en die van de andere kinderen.
Voordat de ouders binnenkwamen hebben we nog de pluimpjes proberen weg te blazen, de pluimpjes die ‘de reizende bloem’ misschien wel naar ons heeft laten vliegen. Hééeeeeeeel diep inademen, even vasthouden en wegblazen.
Morgen ons gezellig-samen-zijn voor de jongste van 11.45 – 12.30 uur. We voorzien een kleine versnapering en het wordt nog spannend voor jullie maar wees gerust ook voor ons wat wij zullen brengen. Ik hoop dat we het experimenteren ook mogen laten zien (als de kinderen willen natuurlijk).

 

5 – 8 jaar
Vandaag ging de vliegende bloem een kijkje nemen in Afrika. Hoe zien de sterren eruit in Afrika? Ook wij waren een beetje in Afrika.
We stapten als een olifant, hoorden muziek die ons deed denken aan een olifant: trage en luide muziek. Lekker bewegen als een dikke olifant, onze slurf in het rond laten zwaaien…
Wist je trouwens dat Afrikaans dansen suuuuper leuk is? Kan je lekker schudden met je poep. Olélé is het liedje die we allemaal luid meezingen. Net zoals in het liedje hebben we ook voor- en naspelen gedaan. We hadden steeds een andere Afrikaanse koning(in) die iets voorspeelde en wij speelden na. We hebben zelfs een heus vraag en antwoordspel gedaan en waren na een tijdje echt aan het praten met elkaar maar dan wel op instrumenten.
In Afrika hebben ze niet zo veel geld en moeten ze creatief zijn met hetgeen ze hebben. Ze maken muziekinstrumenten uit vruchten, maken fluitjes uit hout, ze hebben ook instrumenten die ze rond hun voeten binden en dan rond het vuur dansen.
Wij mochten met belletjes rond onze voeten dansen. Een heel klankspel was dat! Wanneer de muziek stopt moesten wij ook stoppen. Haha, ook al zien we niet dat er iemand eventjes verder danste, we konden het toch horen.
Ook vandaag hebben we geknutseld. We hebben een amulet gemaakt. Iedereen kon vrij kiezen om iets te tekenen uit de natuur. Er waren zelfs echte natuurvrienden bij die er een echt pleidooi van maakten om bvb. de bomen te redden!
Als afsluiter kregen we nog een relaxmoment met Erika erbij en dan mochten we naar mama en papa.
Ook onze buikjes werden weer lekker verwend vandaag. Banaan en/of watermeloen met water, onze picknick en een peperkoek/rijst/maïskoek met appelsap. Mmmmm….
Morgen ons gezellig-samen-zijn voor de oudsten van 15.15 – 16.00 uur. We voorzien een kleine versnapering en het wordt nog spannend voor jullie maar wees gerust ook voor ons wat wij zullen brengen.

Waar de reizende bloem ons morgen brengt… Ergens ver weg waar we alleen in onze dromen kunnen komen. Slaap zacht